Omega 3-vetzuren zinvol bij alvleesklierkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Intraveneuze toediening van omega 3-vetzuren in combinatie met de conventionele behandeling van alvleesklierkanker kan de overlevingskans vergroten en de kwaliteit van leven verbeteren.

Er werden vijftig patiënten met pancreaskanker geselecteerd. Van 35 personen waren gegevens bekend van de initiële CT-scans en vervolgscans. De overige vijftien patiënten konden de studie niet voltooien door vroegtijdig overlijden of door een andere oorzaak. De patiënten kregen wekelijks een behandeling met het cytostaticum gemcitabine, gevolgd door de hoge dosis van 100 gram omega 3-vetzuren (200 mg/ml). Deze therapie werd in zes cycli gegeven van telkens drie weken gevolgd door een week zonder het cytostaticum.

De levensverwachting was onder invloed van de combinatietherapie gemiddeld 5,9 maanden en daarmee veel langer dan bij de conventionele behandeling alleen. Het aantal maanden zonder progressie van de aandoening bedroeg gemiddeld 4,8 maanden. Ook dit was langer dan bij de reguliere behandeling. Meer dan de helft van de patiënten gaf aan een verbeterde levenskwaliteit (minimaal 10%) te ervaren.

Volgens de onderzoekers is het de moeite waard om verder onderzoek te doen naar de combinatie van gemcitabine met omega 3-vetzuren bij alvleesklierkanker. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen