Oogdruppels van eigen serum

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Oogdruppels gemaakt van eigen serum zijn zeer effectief bij de behandeling van keratoconjunctivitis sicca, zeer droge ogen. Dat is de conclusie van onderzoekers van de Keio University in Tokio.
Keratoconjunctivitis sicca is een aandoening waarbij er onvoldoende traanvocht wordt geproduceerd. Dit resulteert in klachten als pijn en problemen bij kijken en er kan schade aan het hoornvlies optreden. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij dragers van contactlenzen, na laserbehandelingen of aan het begin van de menopauze.
Voor dit onderzoek werden 37 ogen van twintig patiënten behandeld. Na twee weken niets gebruikt te hebben kregen ze gedurende twee weken conserveringsvrije kunsttranen of oogdruppels van eigen serum. Dit was bereid door 40 ml bloed te centrifugeren en vervolgens het serum tot 20% te verdunnen met een zoutoplossing. Voor en na twee weken behandeling werd het effect onderzocht met verschillende testen. Met de Schirmertest, hiermee wordt de bevochtiging vanuit het onderste ooglid onderzocht. Met fluorescine en Bengaals rood, waarmee onregelmatigheden van het hoornvlies kunnen worden aangetoond. En de traanfilmstabiliteit.
Na twee weken behandeling scoorden de patiënten die behandeld waren met eigen serum bij alle onderzoeken significant beter.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.