Ook verre voorouders kookten al

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Opnieuw is er bewijs gevonden dat het koken van voedsel niet enkel door de moderne mens wordt gedaan, maar ook al door onze verre voorouders.

Bewijzen voor het feit dat onze verre voorouders al wisten hoe ze voedsel konden koken, gaan steeds verder terug in de tijd. In 2019 ontdekten archeologen in een Zuid-Afrikaans grottenstelsel de resten van verbrand zetmeel dat dateerde uit een periode 65.000 tot 120.000 jaar geleden. Een jaar later werd in een ander grottenstelsel in Zuid-Afrika bewijs gevonden dat van 230.000 jaar geleden dateerde. In de grotten werden verkoolde wortelstokken van planten in verschillende haarden aangetroffen. In een andere grot werden dierlijke botten en sporen van vuur gevonden. In een archeologisch vindplaats in het noorden van Israël werden echter resten van een gekookte, karperachtige vis gevonden die wel 780.000 jaar oud waren.  

Het koken van voedsel heeft in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van de mens. Door het kookproces was minder energie nodig om voedsel te verteren. De resterende energie werd gebruikt om andere lichaamssystemen zoals het brein beter te ontwikkelen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.