Ouderen over eiwitten-verrijkte voeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers van de Wageningen Universiteit onderzochten de mening van ouderen over functionele voeding en de verrijking van levensmiddelen met extra eiwitten.

Er werden drie werkgroepen gevormd van zelfstandig wonende ouderen (24 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar) en drie werkgroepen van ouderen die verbleven in een verzorgings- of verpleeghuis (18 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 83 jaar).

Over het algemeen stonden alle ouderen sceptisch tegenover functionele voeding. Belemmeringen voor het gebruik ervan waren wantrouwen tegenover de producten, onduidelijkheid en het gebrek aan persoonlijke relevantie. Desondanks bleek het merendeel van de ouderen minimaal één functioneel levensmiddel te gebruiken. Voor de zelfstandig wonende ouderen zou het van belang zijn dat ze medisch advies krijgen alvorens ze open staan voor het gebruik van eiwitverrijkte levensmiddelen. Daarentegen stond bij de ouderen in een instelling de zintuiglijke aantrekkingskracht van een product op de voorgrond. De voorkeur van alle ouderen ging uit naar het verrijken van gezonde producten die ze dagelijks consumeren (zoals brood en melkproducten). Dit is volgens de ouderen niet alleen praktisch, maar ook het meest effectief om een eiwittekort op te heffen.

In vervolgstudies moet onderzocht worden welke stappen ondernomen kunnen worden om het wantrouwen van ouderen tegenover functionele levensmiddelen te verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.