Overlijden door verkeerde diagnose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij veel patiënten die op de intensive care liggen, is niet de juiste diagnose gesteld. Sommigen overlijden hierdoor onnodig omdat artsen belangrijke zaken zoals een hartinfarct, kanker en longembolie over het hoofd hebben gezien. Een mogelijke oorzaak is dat er te weinig lijkschouwingen worden uitgevoerd dat artsen niet kunnen leren van hun fouten.
Dr. Fang Gao en haar collega\'s van het Birmingham Heartlands Hospital in Groot-Brittannië controleerde de nauwkeurigheid van de diagnose door deze te vergelijken met post-mortem onderzoek. Zij onderzocht gedurende drie jaar 2213 patiënten die behandeld waren op de intensive care. Hiervan overleden er 636. Er werden maar 49 secties verricht waarvan er 38 beschikbaar waren voor het onderzoeksteam.
Hieruit bleek dat er maar zeventien diagnoses correct waren. In 39% van de gevallen waren belangrijke problemen gemist. In tien gevallen zouden de patiënten mogelijk niet zijn overleden als de diagnose nauwkeuriger was gesteld.
De autopsies kunnen alleen gedaan worden met toestemming van de nabestaanden. Er worden steeds minder autopsies gedaan omdat gebleken is dat lichaamsdelen soms worden achtergehouden voor onderzoek zonder toestemming van de familie. Ook zijn artsen bang voor de uitslagen van de autopsies omdat daarmee de onjuiste behandeling kan worden blootgelegd, waarvoor de familie deze artsen misschien voor het gerecht dagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen