Pas op voor weinig vitamine A tijdens zwangerschap

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Onvoldoende inname van vitamine A tijdens de zwangerschap heeft een nadelige invloed op het immuunsysteem van de nakomelingen. Dit concluderen Nederlandse onderzoekers in het tijdschrift Nature.

De wetenschappers van het VU medisch centrum in Amsterdam werkten nauw samen met nationale en internationale onderzoeksgroepen. Ze bekeken wat het effect was van vitamine A-deficiënte voeding bij drachtige muizen.

Het bleek dat een te lage vitamine A-inname bij de moeder leidde tot een gebrekkige ontwikkeling van de lymfeklieren. De lymfeklieren initiëren en coördineren de afweerreactie bij bijvoorbeeld een aanval van virussen. Door het klein blijven van de lymfeklieren krijgen de nakomelingen - ook op volwassen leeftijd - te maken met een slechte werking van het immuunsysteem. In te kleine lymfeklieren herkennen de afweercellen de virussen te laat waardoor het langer duurt alvorens het virus is opgeruimd.

De stof retinolzuur - die gemaakt wordt uit vitamine A - blijkt een centrale rol te spelen in de ontwikkeling van de lymfeklieren. Als voldoende retinolzuur beschikbaar is kunnen de lymfeklieren zich goed ontwikkelingen en beschikken de muizen op latere leeftijd over een adequaat immuunsysteem. Het is nog niet bekend wat het effect is van een vitamine A-tekort bij de ontwikkeling van humane lymfeklieren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen