Patienten met hartfalen gebaat bij magnesium

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met magnesium vermindert de concentratie C-reactieve proteïne (CRP) in het bloed van patiënten met chronisch systolisch hartfalen.

In een onderzoek werden bij 68 patiënten met deze vorm van hartfalen en bij 65 patiënten die om andere redenen in het ziekenhuis waren opgenomen de concentratie magnesium en CRP in het bloed bepaald. Na analyse van de resultaten bleek dat naarmate de concentratie magnesium in het bloed lager was, de concentratie CRP hoger was. Daarnaast hadden de patiënten met hartfalen lagere concentraties magnesium en hogere concentraties CRP in het bloed vergeleken met de andere patiënten.

Een tweede onderzoek werd uitgevoerd met 35 van de bovengenoemde patiënten met chronisch systolisch hartfalen. Bij 17 patiënten vond gedurende 5 weken suppletie met 300 mg magnesium per dag plaats. De overige 18 patiënten werden niet gesuppleerd en dienden als controlegroep. Aan het einde van de onderzoeksperiode werd bij de patiënten die waren gesuppleerd met magnesium een significant verlaagde concentratie CRP gemeten. Dit was niet het geval in de controlegroep.

De onderzoekers concluderen dat suppletie met magnesium de prognose van patiënten met chronisch systolisch hartfalen kan verbeteren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen