Peper: witte of zwarte?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Peper, vroeger het zwarte goud genoemd, behoort nog steeds tot een van de meest geliefde specerijen wereldwijd. Hoewel zwarte peper de meest gangbare is, doet de witte variant niet onder voor de donkere soort. 

Zowel de witte als de zwarte variant is afkomstig van dezelfde plant. Ze worden gemaakt van peperkorrels van de Piper nigrumplant. Om zwarte peperkorrels te verkrijgen worden de onrijpe bessen soms gekookt en vervolgens gedroogd. De witte korrels worden volledig rijp geplukt. Nadat de schil verwijderd is, worden ze op dezelfde manier verwerkt. 

Zwarte peper heeft een wat scherpere smaak. Desondanks is de hoeveelheid piperine, de stof die verantwoordelijk is voor de scherpte en hitte, vergelijkbaar tussen beide soorten en varieert van 2% tot 9%. Piperine heeft een ontstekingsremmende werking, bevordert de spijsvertering, het immuunsysteem en heeft een antioxidatieve werking. Tevens verhoogt peper de biologische beschikbaarheid van andere voedingsstoffen zoals resveratrol en curcumine. Ook is het van invloed op het metabolisme van verschillende medicijnen. 

Overigens zijn er ook nog groene en rode varianten. Welke soort de voorkeur heeft, is puur een kwestie van persoonlijke smaak.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.