Persoonlijke microbioomwolk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Wetenschappers van de University of Oregon hebben ontdekt dat ieder persoon beschikt over een unieke wolk van micro-organismen.

De wetenschappers plaatsten elf proefpersonen om de beurt gedurende enkele uren in een steriele ruimte. Door middel van luchtfilters konden ze de micro-organismen - waaronder bacteriën, virussen en schimmels - vangen. Aan de hand van het genetisch materiaal werd vervolgens het individuele microbioom vastgesteld.

Ieder persoon bleek in de lucht een onzichtbare wolk van micro-organismen met zich mee te dragen. De wolk bestond uit een unieke samenstelling van bacteriën en andere micro-organismen die ook worden aangetroffen in de mond, neus, darm en op de huid. De bacteriële wolken van de proefpersonen verschilden significant van elkaar waardoor de meeste proefpersonen op basis van hun microbioomwolk geïdentificeerd konden worden. Binnen 1,5 tot 4 uur nadat de persoon de steriele ruimte had verlaten werd er ook op oppervlakten een persoonlijke blauwdruk van micro-organismen aangetroffen.

Al langer is bekend dat (schadelijke) micro-organismen zich kunnen verspreiden via de lucht. Voor het eerst is nu aangetoond dat ieder individu een unieke wolk van micro-organismen met zich mee draagt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.