Pesten heeft gevolgen voor genexpressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Pesten leidt tot veranderingen in het DNA en de cortisolrespons. Dit blijkt uit een Canadese studie waarin eeneiige tweelingen werden gevolgd.

Er werden 28 tweelingparen geselecteerd uit de Environmental Risk (E-Risk) Longitudinal Twin Study, een cohortstudie die aanving in de jaren 1994 en 1995. Een helft van de tweelingen werd gepest, de andere helft niet. Er werden gegevens verzameld over de cortisolspiegel en DNA-methylering. Door methylering van DNA kan de expressie van bepaalde genen worden veranderd en met ziekte als mogelik gevolg.

Bij de gepeste kinderen werd op tienjarige leeftijd een verhoogde DNA-methylering van het SERT-gen gezien in vergelijking met hun wederhelft. Al vanaf vijfjarige leeftijd bleek de DNA-methylering toe te nemen bij de gepeste kinderen. Bij hun wederhelft was dit niet het geval. Het verschil tussen beide groepen kon niet genetisch worden verklaard doordat het eeneiige tweelingen betrof. Bij de kinderen met een verhoogde DNA-methylering van SERT was de cortisolrespons als reactie op stress gedempt.

De studieresultaten laten zien dat stress in de kinderjaren van invloed is op de methylering van DNA en op de respons van de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA) as. Wat de gevolgen zijn van de genetische veranderingen en of deze reversibel zijn, moet in vervolgstudies worden onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen