Gaan bacteriën de koe vervangen?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Gaat diervrije zuivel het winnen van gewone zuivel? Om te onderzoeken of een zuivelalternatief die geproduceerd wordt in fermentatietanks met behulp van bacteriën of gisten toekomst heeft, legde een van de producenten een enquête voor aan consumenten.

Met behulp van micro-organismen die genetisch geprogrammeerd zijn, is het mogelijk om complexe moleculen zoals eiwitten te produceren. Deze zogenaamde ‘precisiefermentatie-technologie’ wordt reeds toegepast door diverse startups. Om te weten hoe de consument tegenover deze nieuwe vorm van zuivel aankijkt, liet een Britse producent een enquête invullen door deelnemers.

De deelnemers kregen allereerst informatie over precisiefermentatie. Hierop werd vooral met ongeloof gereageerd. Consumenten vonden het vreemd dat op deze manier zuivel geproduceerd kan worden. Desondanks gaven de respondenten aan het zuivelalternatief te willen proberen. Wel was er weerstand bij het manipuleren van DNA. Ook was er twijfel over de veiligheid en de effecten op het lichaam van deze nieuwe technologie. Daar stond tegenover dat deelnemers het als een goed alternatief zagen voor de intensieve veehouderij.

Of diervrije zuivel het inderdaad zal winnen van melk van de koe, zal de toekomst leren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.