Probiotica in kaart?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Onder leiding van het Nederlandse NIZO Food Research gaat het Europese bedrijfsleven in samenwerking met onderzoeksinstellingen een platform genereren voor bioinformatica, de Genobox. Dit platform heeft tot doel om de functionaliteit van micro-organismen te kunnen voorspellen op basis van hun genoomsequentie.

Het vaststellen van de functionele eigenschappen van micro-organismen is een ingewikkeld en tijdrovend proces. De eigenschappen worden vooral bepaald door de genoomsequentie waarmee eiwitten worden gecodeerd. Door middel van het samenwerkingsverband wil het platform de beschikbare informatie over genetische eigenschappen van diverse bacteriestammen bundelen. Eenduidige informatie betreffende de groei, functionaliteit, veiligheid en overleving in het maagdarmstelsel moet bedrijven in de toekomst in staat stellen om op een veilige en reproduceerbare manier specifieke probiotica te produceren.

Naast NIZO Food Research maken het Universitair Medisch Centrum St Radboud, Bioprox, LB Bulgaricum, Sacco en Winclove Probiotics onderdeel uit van het samenwerkingsverband. Het platform wordt mede mogelijk gemaakt door middel van financiering van de Europese Unie. Naar verwachting is het Genobox-platform over anderhalf jaar operationeel. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.