Probiotica in kaart?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Onder leiding van het Nederlandse NIZO Food Research gaat het Europese bedrijfsleven in samenwerking met onderzoeksinstellingen een platform genereren voor bioinformatica, de Genobox. Dit platform heeft tot doel om de functionaliteit van micro-organismen te kunnen voorspellen op basis van hun genoomsequentie.

Het vaststellen van de functionele eigenschappen van micro-organismen is een ingewikkeld en tijdrovend proces. De eigenschappen worden vooral bepaald door de genoomsequentie waarmee eiwitten worden gecodeerd. Door middel van het samenwerkingsverband wil het platform de beschikbare informatie over genetische eigenschappen van diverse bacteriestammen bundelen. Eenduidige informatie betreffende de groei, functionaliteit, veiligheid en overleving in het maagdarmstelsel moet bedrijven in de toekomst in staat stellen om op een veilige en reproduceerbare manier specifieke probiotica te produceren.

Naast NIZO Food Research maken het Universitair Medisch Centrum St Radboud, Bioprox, LB Bulgaricum, Sacco en Winclove Probiotics onderdeel uit van het samenwerkingsverband. Het platform wordt mede mogelijk gemaakt door middel van financiering van de Europese Unie. Naar verwachting is het Genobox-platform over anderhalf jaar operationeel. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.