Probiotica: onderscheid dikke en dunne darm

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voor een optimaal effect van probiotica is onderscheid tussen de dikke en dunne darm van belang. 

Dit is de conclusie van wetenschappers van de International Life Sciences Institute (ILSI) Europe, een organisatie die peer-reviewed studies publiceert over voeding en voedselveiligheid.  Het rapport van ILSI onderstreept de noodzaak om bij onderzoek naar darmmicrobiota onderscheid te maken tussen de twee segmenten van het darmkanaal. Onderzoek naar darmmicrobiota richt zich vooral op analyse van ontlastingmonsters, die de bacteriesamenstelling van de dikke darm vertegenwoordigen, terwijl de opname van voedingsstoffen beperkt is tot de dunne darm. 

Studies waarbij een inslikbare bemonsteringscapsule werd gebruikt toonden dat in het maagdarmstelsel onderscheidende microbiële gemeenschappen bestaan. Er is dus variatie in de samenstelling van bacteriën langs het maagdarmstelsel. Zo bestaat de microbiota in de dunne darm vooral uit primair fermenterende bacteriën zoals melkzuurbacteriën en enterobacteriën.  Deze bacteriën groeien vooral door snelle koolhydraten. Dit in tegenstelling tot bacteriën van de dikke darm die vooral gedijen op de vertering van complexe koolhydraten. 

Voor het optimaliseren van probioticatoediening is het cruciaal de verschillen tussen beide segmenten van het darmstelsel te ontrafelen, zo concluderen de wetenschappers. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.