Probiotica verlagen risico allergie kind

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Kinderen van allergische moeders die borstvoeding krijgen, lopen een verhoogd risico om op eenjarige leeftijd eveneens een allergie te ontwikkelen. Dit geldt vooral als de kinderen langer borstvoeding krijgen zoals de kinderen in dit onderzoek die gedurende 2,5 maand aanuitsluitend borstvoeding kregen en kinderen met in totaal minimaal 6 maanden borstvoeding.

Suppletie van de moeder met probiotica tijdens de zwangerschaps- en lactatieperiode deed het allergierisico bij deze kinderen verkleinen. Het effect is gedeeltelijk te verklaren door de gunstiger samenstelling van de moedermelk door de probiotica.

Dit waren de conclusies uit een placebogecontroleerde Finse studie waaraan 171 moeders met hun kinderen deelnamen. De moeders ondergingen in de laatste 3 maanden van de zwangerschap een allergie-huidtest, de kinderen op een leeftijd van 6 maanden en 1 jaar.

De kinderen van allergische moeders die minimaal 6 maanden borstvoeding kregen, hadden een 4,8 maal grotere kans op sensibilisatie. Borstvoeding in een aaneengesloten periode van 2,5 maanden betekende voor kinderen van allergische moeders een 3,4 maal grotere kans op sensibilisatie. Probioticagebruik tijdens de zwangerschap en lactatie beschermde de kinderen hiertegen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.