Probiotica-werking niet uitsluitend stamspecifiek

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In oktober 2013 is een panel van experts van de International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) bijeengekomen om te discussiëren over de verschillende visies met betrekking tot de werking van probiotica.

Op basis van de beschikbare literatuur - die bestaat uit gerandomiseerde klinische studies (RCT’s), reviews en meta-analyses - is het panel het erover eens dat bepaalde gezondheidseffecten toe te schrijven zijn aan de algemene werking van probiotica en niet per se stamspecifiek hoeven te zijn. Het bewijsmateriaal van de meest bekende probioticastammen is dusdanig sterk, dat het mogelijk moet zijn om goedkeuring te krijgen voor een generieke claim met betrekking tot spijsvertering. Daarentegen blijkt het effect van probiotica op het immuunsysteem meer stamspecifiek.

Dertien jaar geleden werd de term ‘probiotica’ gelanceerd en twaalf jaar geleden werden door de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties en de World Health Organisation (FAO/WHO) voor het eerst richtlijnen gepubliceerd voor wetenschappers en de industrie. De definitie van probiotica zoals die werd opgesteld door de FAO/WHO wordt nog steeds als relevant beschouwd. De definitie luidt: ‘probiotica zijn levende micro-organismen die in een adequate hoeveelheid gezondheidsvoordelen opleveren voor de gastheer’. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.