Probioticum bij darmontsteking

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen met colitis ulcerosa, een chronische ontsteking van het slijmvlies in de dikke darm, hebben baat bij suppletie met vriendelijke darmbacteriën. Symptomen kunnen hierdoor worden gereduceerd tot bijna het normale niveau.
De wetenschappers onder leiding van dr. George Macfarlane vergeleken de darmwand van mensen met een dikke darmontsteking met de darmwand van gezonde vrijwilligers. Een specifiek vriendelijk bacterietype kwam dertig keer zo vaak voor bij de gezonde deelnemers in vergelijking met de patiënten met een dikke darmontsteking. Ook kwamen er bij de patiënten andere darmbacteriën van dit type voor dan bij de gezonde deelnemers.
Met behulp van deze gegevens ontwikkelden de onderzoekers een probioticumpreparaat. Dit werd gedurende vier weken aan de patiënten met de darmontsteking gegeven.
Het probioticum had een significant positief effect op de ontsteking in de darmwand en verminderde de pijn en het ongemak van de patiënten aanzienlijk. Veel symptomen die met de ziekte gepaard gingen, werden gereduceerd tot bijna een normaal niveau. Bijwerkingen werden er niet gevonden.
Om welke darmbacteriën het gaat, vermelden de onderzoekers niet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.