Pruimen zinvol na menopauze

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse consumptie van pruimen vermindert ontstekingen bij vrouwen na de menopauze. Tijdens de overgang daalt de concentratie van het hormoon oestrogeen. Dit heeft een toename van ontstekingsstoffen tot gevolg en is gerelateerd aan een verhoogde kans op osteoporose en hart- en vaatziekten.

Aan het onderzoek namen 183 postmenopauzale vrouwen deel in een leeftijd van 55 tot 75 jaar. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen gedurende een jaar geen (controlegroep), 50 gram of 100 gram pruimen per dag. Aan het begin en einde van de studie werden bloedmonsters verzameld waarin de concentraties van verschillende ontstekingsstoffen werden gemeten.

Dagelijkse inname van 100 gram pruimen leidde tot een significant lager aandeel van monocyten in het bloed ten opzichte van geen pruimenconsumptie. Monocyten zijn een type witte bloedcellen die een infectie helpen bestrijden. Consumptie van 100 gram pruimen per dag ging bovendien gepaard met significant lagere concentraties van de ontstekingsbevorderende cytokinen IL-1bèta, IL-6 en IL-8 ten opzichte van de controle. Ook een dagelijkse inname van 50 gram pruimen had effect. Dit ging gepaard met een lagere bloedspiegel van de ontstekingsmarker TNF-alfa

Vrouwen na de menopauze kunnen baat hebben bij een dagelijkse portie van 50 tot 100 gram pruimen. Dit kan de concentraties van ontstekingsstoffen verlagen en onderdrukt het aandeel geactiveerde monocyten. Dit beschermt vrouwen mogelijk tegen de nadelige effecten van een oestrogeentekort. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen