Psychobiotica. Microbioom en psychiatrische ziekten.
Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker
2 min
Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of Inloggen als abonnee
Artikel uit ORTHOmoleculair Magazine nr.4, 2015 [4 pagina´s]
Pleidooi voor gefermenteerd voedsel
De connectie tussen voeding en gedrag gaat veel verder dan velen momenteel voor mogelijk houden. Het microbioom blijkt een belangrijke rol te spelen als ‘bemiddelaar’ tussen darm en psychische gesteldheid.
De neurologische connectie tussen darm en hersenen zoals dr. Michael Gershon in 1999 in zijn boek The Second Brain had beschreven, was een baanbrekend nieuw concept. Hij bracht de wetenschappelijke onderbouwing van waar natuurartsen intuïtief al decennia mee werkten: het samenspel van een gezonde geest met een gezonde darm.
Indertijd dacht men dat dit vooral te maken had met neurotransmitters, in het bijzonder serotonine, en zenuwbanen die een snelweg vormen tussen beide vitale lichaamsdelen. Dat de biomassa in die darmen ook van invloed zou kunnen zijn was een wild en onbewezen idee. Maar in de afgelopen vijftien jaar zijn er steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen gevonden dat ook het microbioom een flinke inbreng heeft in ons brein. En daarmee ontstaat langzaamaan een nieuwe kijk op mentale aandoeningen. Ook steeds duidelijker wordt dat de hersenen geen autonome unit vormen, maar integraal onderdeel zijn van het lichaam.
Innerlijke dierentuin
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.