Pure chocolade goed voor rokers

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een paar stukjes pure chocolade kan het risico van hart- en vaatziekten bij mannelijke rokers helpen verkleinen. Dit concluderen Zwitserse onderzoekers.

Het onderzoek bestond uit twee delen. In het eerste deel werd gekeken naar de invloed van pure chocolade op de functie van het endotheel, de cellaag die binnenzijde van de bloedvaten bekleedt. Hiervoor kregen vijf mannelijke chronische rokers 40 gram pure chocolade die 74% cacaobestanddelen bevat (Nestlé Noir Intense dark chocolate). De 24 uur die hieraan voorafging mochten ze geen vitaminen, supplementen en andere voeding rijk aan antioxidanten eten. Gedurende acht uur voor het onderzoek werd volledig gevast en minimaal een half uur van tevoren mocht er niet gerookt worden. De endotheelfunctie werd gemeten 2, 4, 8 en 24 uur na de chocola-inname.

De endotheelfunctie bleek significant verbeterd. Binnen twee uur ging de flowgemedieerde dilatatie van 4,4% naar 7,0%.

Het tweede deel van het onderzoek werd uitgevoerd bij 20 personen, wederom mannelijke chronische rokers. De voorbereiding was net als in het eerste deel. Hierna kreeg de helft 40 gram pure chocolade en de andere helft witte chocolade met maar 4% cacaobestanddelen.

Bij degenen die de witte chocolade hadden gegeten werd geen effect gezien. Bij degenen die de pure chocolade hadden gegeten verbeterde de endotheelfunctie en de plaatjesactiviteit echter significant. De stressafhankelijke plaatjesfunctie daalde van 5% naar 3,2%. De hoeveelheid antioxidanten nam ook toe na de pure, maar niet na de witte chocolade. De toename was significant van 1,22 naar 1,25. De effecten bleven bestaan tot acht uur na de inname.

Vrouwen waren van het onderzoek uitgesloten omdat de hormonen de vasculaire reactiviteit kunnen beïnvloeden.

De onderzoekers merken op dat dit maar een klein onderzoek is en dat de meeste verkrijgbare chocolade veel meer suikers en vet bevatten dan de flavonolen. Hierdoor zou het eten van chocolade het risico van hart- en vaatziekten juist vergroten door het verhogen van de bloedsuikers en vetten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.