Relatie vitamine E en miskraam

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De vitamine E-status tijdens het eerste trimester van de zwangerschap is van invloed op het risico van een miskraam. Dit blijkt uit een studie die uitgevoerd werd in landelijke gebieden van Bangladesh.

De wetenschappers analyseerden de gegevens van 1605 zwangere vrouwen die in de periode van 2001 tot 2007 hadden deelgenomen aan de JiVitA-1 studie. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap werden bloedmonsters afgenomen waarin de concentraties van d-alfatocoferol en gammatocoferol werden bepaald. Tevens werd het aantal miskramen bijgehouden.

Bij alle vrouwen waren de concentraties van alfa- en gammatocoferol te laag met respectievelijk 10,04 µmol/l en 0,66 µmol/l. Een lage concentratie alfatocoferol verhoogde met 83% significant de kans op een miskraam. Een lage concentratie van gammatocoferol leidde daarentegen met 38% tot een significant kleiner risico van een miskraam.

Dit is de eerste humane studie waarin een verband werd aangetoond tussen vitamine E en het risico van miskramen. Een tekort aan de meest voorkomende vitamine E-vorm (d-alfatocoferol) verhoogt aanzienlijk de kans op een miskraam.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen