Residuen Roundup toxisch

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het wereldwijd toegepaste onkruidbestrijdingsmiddel Roundup blijkt tot in hoge verdunningen toxisch voor diverse typen humane cellen.
De onderzoekers dr. Nora Benachour en dr. Gilles-Eric Seralini van het Laboratorium voor Oestrogenen en Reproductie van de Universiteit van Caen in Frankrijk evalueerden de toxiciteit van verschillende soorten Roundup. Zij testten de effecten van vier typen Roundup alsmede van het actieve bestanddeel glyfosaat. In 100.000-voudige verdunning werd het toegevoegd aan celkweken van humane cellen afkomstig van de navelstreng, van embryonale niercellen en van de placenta.
Alle geteste Roundup-typen en glyfosaat veroorzaakten celdood binnen 24 uur in alle celtypen.Voorts werden karakteristieke effecten gevonden zoals DNA-fragmentatie en nucleaire krimp. De gevonden toxische effecten konden niet geheel en al worden toegeschreven aan het actieve bestanddeel glyfosaat. De in de verschillende samenstellingen van Roundup toegepaste hulpstoffen, bijvoorbeeld POAE, beïnvloedt de doorlaatbaarheid van de celwand van de testcellen en versterkt de toxiciteit van het glyfosaat. Ook het afbraakproduct van glyfosaat, AMPA, blijkt celwandschade te kunnen geven. In combinatie versterken POAE en AMPA elkaars toxische werking op cellen. De in de celculturen gebezigde verdunning ligt vér boven de gangbare aanbevelingen voor toepassing van Roundup in de landbouw en komt overeen met de concentraties welke als residu nog in diervoeding of in voedsel kunnen worden aangetroffen. De herbicide Roundup van Monsanto wordt wereldwijd gebruikt. Speciaal in de teelt van genetisch gemoficeerde gewassen wordt het veel toegepast. De GM-gewassen zijn zelf ongevoelig gemaakt voor het middel.
In hun conclusie stellen de onderzoekers: '... de resultaten geven aan dat ongewenste effecten werden gevonden welke tot nu toe niet aan het licht waren gekomen.'

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.