Reuma: curcumine effectiever dan medicijn

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met curcumine - een ontstekingsremmende stof uit kurkuma (geelwortel) - is effectiever dan medicijnen bij reumatoïde artritis.

Er werden 45 reumapatiënten verdeeld in drie suppletiegroepen. Ze kregen 500 mg curcumine, 50 mg diclofenac of een combinatie van beiden. Ze kregen de middelen tweemaal per dag gedurende 8 weken. Met behulp van een scorelijst werd de ziekteactiviteit gemeten. Tevens werd bepaald in hoeverre de gevoeligheid en zwelling in de aangedane gewrichten afnamen onder invloed van de behandelingen.

In alle behandelgroepen nam de ziekteactiviteit significant af. In de curcuminegroep werd het hoogste percentage patiënten gezien waarbij zowel de ziekteactiviteit als de pijnlijkheid en zwelling verminderden. Ten opzichte van de patiënten in de diclofenacgroep waren deze verbeteringen significant. Bovendien traden geen bijwerkingen op bij de behandeling met curcumine.

Voor het eerst werd de effectiviteit en veiligheid van curcumine in de behandeling van reuma aangetoond. In vervolgstudies moet de werking bij een grotere groep reumapatiënten worden aangetoond. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen