Rijkdom aan antioxidanten afhankelijk van teelt

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het fruit van vele populaire bessensoorten, zoals bramen, bosbessen, aardbeien, vlierbessen, druiven en pruimen, staan bekend om hun sterke antioxidatieve capaciteit. Dit vooral als gevolg van de hoge concentraties anthocyaninen en andere fenolische verbindingen. Anthocyaninen zijn verantwoordelijk voor de levendige kleuren van het fruit. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger de concentratie anthocyaninen. De werking van anthocyaninen lijkt te berusten op het afremmen van stoffen die het immuunsysteem verzwakken en weefselontsteking stimuleren. Daarnaast zijn ze in staat schadelijke vrije radicalen weg te vangen.
In een studie werd gevonden dat de concentratie antioxidanten in het geoogste fruit sterk kan variëren en dat dit onder andere afhankelijk is van de locatie waar het wordt gekweekt. Voor hun onderzoek richtten zij zich op de zwarte framboos (Rubus occidentalis L.). Dit is een Amerikaanse inheemse frambozensoort. Zwarte frambozen zijn rijk aan fytonutriënten waarvan beschermende effecten ten aanzien van bepaalde degeneratieve ziekten, waaronder kanker, zijn aangetoond. Er werden 19 monsters genomen, verdeeld over de oogsten van 9 verschillende productielocaties. De monsters werden binnen 24 uur na de oogst ingevroren en naar een laboratorium vervoerd voor analyse.
Er bleek een verband tussen de locatie waar het fruit was gekweekt en de concentraties antioxidanten. Dit verband kon deels worden verklaard door de verschillende rijpheid van de vruchten tijdens de oogst. Daarnaast bleek er een zwak maar significant verband tussen de concentraties antioxidanten en de regionale verschillen in bodemtemperatuur.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.