Risicopatiënten niet beschermd tegen maagzweer

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Meer dan 70 procent van de gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers die de kans lopen op maagzweren, krijgt hiertegen onvoldoende preventieve middelen. Artsen adviseren patiënten wel zich tegen dergelijke risico's te beschermen. Dat blijkt uit de wetenschappelijke publicatie 'Inadequate Prevention of NSAID-Induced Gastrointestinal Events' van het Pharmo Instituut dat in mei wordt gepubliceerd in het tijdschrift The Annals of Pharmacotherapy.
De onderzoeker baseert zich op het medicijngebruik van 1 miljoen Nederlanders. Wie langdurig NSAID's (non steroidal anti inflammatory drugs) slikt, loopt de kans op maagproblemen. Ouderen of mensen die al een maagzweer hebben gehad, hebben een hoger risico. Slechts een minderheid slikt evenwel naast de pijnstiller een maagbeschermend middel. Als patiënten al preventieve behandelingen kregen voorgeschreven, werd 35,5 procent onvoldoende behandeld. Van de patiënten die al eens een maagzweer hadden, ontving maar liefst 45,9% procent geen of onvoldoende behandeling.
De traditionele ontstekingsremmers worden wereldwijd in grote hoeveelheden voorgeschreven voor de behandeling van pijn. Duizenden patiënten worden opgenomen in het ziekenhuis met maagbloedingen en -zweren in het ziekenhuis als gevolg van langdurig gebruik van deze pijnstillers. Sinds enige jaren zijn er middelen beschikbaar die minder bijwerkingen kennen. Die zijn echter de helft duurder. Ook kan maagschade worden voorkomen door de de pijnstillers te combineren met maagbeschermende middelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.