RNA afkomstig uit ruimte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Voor het eerst is er onomstotelijk bewijs gevonden voor de afkomst van RNA-deeltjes uit de ruimte. 

Het ruimteschip Hayabusa2 verzamelde twee monsters van de asteroïde Ryugu en bracht deze in afgesloten verpakking naar de aarde om contaminatie uit te sluiten. 

Analyse van de monsters toonde de aanwezigheid aan van uracil, één van de vier nucleobasen van RNA. Ook werd niacine (vitamine B3) aangetroffen in het stof van de asteroïde. Het betrof monsters van twee verschillende plaatsen op de asteroïde. Middels een speciale techniek was het mogelijk de samenstelling te analyseren. Naast uracil en niacine werden andere biologische moleculen aangetroffen, waaronder aminozuren, amines en carbonzuren.

De bevindingen dragen bij aan het groeiend bewijs dat de bouwstenen van het leven afkomstig zijn uit de ruimte. De bouwstenen kunnen op aarde terecht gekomen zijn door de inslag van asteroïden. Overigens heeft NASA inmiddels een monster van een andere asteroïde, genaamd Bennu, verzameld en brengt dit voor analyse naar de aarde.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.