Ronde steden, meer regen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Niet alleen de ligging en grootte van een stad is van invloed op de hoeveelheid neerslag. Een publicatie in ‘Earth’s future’ stelt dat ook de vorm van invloed is. Zo is de neerslagintensiteit in een rond gebouwde stad beduidend groter dan in een vierkante of driehoekige stad.

Wetenschappers kwamen op het idee om de invloed van de stadsvorm op de neerslag te analyseren nadat ze ontdekten dat natte steden zoals Londen veelal cirkelvormig zijn. Voor hun studie analyseerden ze weerdata met luchtstroommodellen van diverse ronde steden zoals Londen en Dallas en vergeleken deze met die van vierkante (New York) en driehoekige (Los Angeles) steden. Ook keken ze naar de plaats van de steden (binnenland of langs de kust).

De vorm van een stad bleek van invloed op de hoeveelheid neerslag. Zo viel in ronde steden 22% meer regen dan in een driehoekige stad en ook meer dan in een vierkant gebouwde stad. In ronde steden kwamen maar liefst 78% meer intensieve regenbuien voor ten opzichte van driehoekige steden. Het effect van de stadsvorm was groter in steden langs de kust dan in het binnenland. Langs de kust worden de luchtstromen namelijk sterker beïnvloed door de luchtvochtigheid en de zeebries. En de sterke convergentie boven cirkelvormige steden bevordert de opwaartse druk van vochtige lucht. 

Cirkelvorige steden, vooral langs de kust, hebben een verhoogde kans op overmatige neerslag en overstromingen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.