Saffraanextract remt tumorgroei in alvleesklier

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De werkzame stof crocetinezuur die in pure vorm geëxtraheerd wordt uit saffraan blijkt  tumorremmende eigenschappen te bezitten. De bevindingen leiden mogelijk tot nieuwe behandelvormen voor alvleesklierkanker.

De wetenschappers testten het effect van crocetininezuur op humane kankercellen van de pancreas en bij muizen met alvleesklierkanker. De muizen kregen gedurende drie weken dagelijks crocetininezuur in een dosis van 0,5 mg per kilogram lichaamsgewicht.

Het saffraanextract bleek in beide experimenten te leiden tot een afname van de tumorgroei. In het experiment waarbij humane tumorcellen werden gebruikt, bleek de stof de celproliferatie op een dosis- en tijdafhankelijke manier te vertragen. Tevens had het een gunstig effect op de apoptose (celdood). Bij de behandelde muizen nam de tumorgroei met 75% af na een periode van drie weken. Daarentegen bleek de tumorgroei explosief met 250% toe te nemen bij de muizen die niet behandeld werden met het extract.

De wetenschappers vermoeden dat crocetininezuur een direct effect heeft op kankerstamcellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen