Schijf van grijs?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De helft van de Nederlandse senioren heeft behoefte aan extra informatie over het onderwerp voeding en ouder worden. Dit lijkt zich snel terug te kunnen verdienen, want 70% van de Nederlandse senioren is van mening dat gezonde voeding het geneesmiddelengebruik van ouderen kan terugdringen en 60% denkt dat het verbeteren van voeding leidt tot een aanzienlijke vermindering van de zorgkosten (65%). Dit blijkt uit onderzoek dat de Unie KBO - de grootste seniorenorganisatie van Nederland - heeft laten verrichten onder 750 Nederlandse vijfenzestigplussers.

Minder dan de helft van alle senioren past de schijf van vijf toe bij de samenstelling van hun maaltijden. 68% zegt de schijf van vijf te kennen, maar de parate kennis laat te wensen over. Zo is slechts 29% ervan op de hoogte dat de categorie 'drank en vloeibare voedingsproducten' niet tot de schijf van vijf behoort. Verder gebruikt slechts 34% van de groep senioren die nooit in de zon zit vitamine D. 13% van alle senioren drinkt te veel alcohol en vrijwel allen gebruiken tussendoortjes, gemiddeld twee keer per dag. Een kwart van de Nederlandse senioren eet vrijwel altijd alleen. En 53% van de ondervraagde senioren heeft overgewicht.

De Unie KBO neemt de wens van de senioren ter harte. Met een voorlichtingsprogramma hoopt de organisatie senioren te begeleiden naar een gezond lichaamsgewicht en gezonde voedingsgewoonten. Tevens wil de organisatie gaan lobbyen om aan te tonen dat preventie bij ouderen wel degelijk gezondheidswinst kan opleveren. De Unie KBO hoopt dat er in de toekomst naast de schijf van vijf ook een schijf van grijs - specifiek voor de doelgroep vijfenzestigplussers - ontwikkeld zal worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.