Schildklier moeder van invloed op neurologische ontwikkeling

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een goede controle van de concentraties schildklierhormonen in het bloed van zwangere vrouwen met hypothyreoïdie tijdens de vroege stadia van de zwangerschap is van groot belang voor een goede neurologische ontwikkeling van de foetus.
Dit zei dr. Joanne Rovet tijdens het jaarlijkse congres van de American Thyroid Association. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van voor hypothyreoïdie behandelde moeders die in de eerste twee trimesters van de zwangerschap verhoogde concentraties schildklierstimulerend hormoon (TSH) in het bloed hadden, een significant verlaagd vermogen hadden tot het zien van contrasten. Dit vergeleken met de kinderen van voor hypothyreoïdie behandelde moeders die tijdens de eerste twee trimesters een goed ingestelde TSH-concentratie in het bloed hadden of van moeders met een normaal functionerende schildklier.
De studie betrof 36 zuigelingen met een leeftijd van 6 maanden van moeders waarbij voor of tijdens de zwangerschap hypothyreoïdie was vastgesteld en die behandeld werden met levothyroxine en 22 controlezuigelingen. De reactie op gepresenteerde contraststimuli werd bepaald door meting van de respons van een specifiek celtype in de hypothalamus die contrast en helderheid signaleert. Het zien van voldoende contrasten is belangrijk om goed te kunnen lezen en contrastarme informatie goed te kunnen bekijken zoals het lezen van landkaarten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen