Selenium voor behoud telomeren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De inname van selenium uit de voeding is bij vrouwen met diabetes significant gerelateerd aan de lengte van de telomeren.

Voor de studie werden gegevens gebruikt van 878 deelnemers aan het Amerikaanse bevolkingsonderzoek NHANES uit de periode van 1990 tot 2002. Aan de hand van 24-uurs voedingsdagboeken werd de inname van selenium uit de voeding geschat. Dit werd gerelateerd aan de lengte van de telomeren. Telomeren zijn dunne DNA-segmenten die met het ouder worden verkorten. Ze beschermen de uiteinden van de chromosomen. Als deze ‘beschermkapjes’ wegvallen kan het chromosoom gaan ‘rafelen’ waardoor de cel niet meer goed kan functioneren.

Na correctie voor beïnvloedende factoren bleek dat iedere 1 mcg toename van de seleniuminname bij vrouwen met diabetes type-2 gepaard ging met een significante toename van de telomeerlengte met 1,84 basenparen. Binnen een bereik van 0 tot 250 mcg werd een lineair verband gezien tussen de seleniuminname en de telomeerlengte bij deze specifieke doelgroep. Bij mannen ging een hogere seleniuminname niet gepaard met een beter behoud van de telomeerlengte.

Bij vrouwen met diabetes type-2 blijkt een adequate inname van selenium uit de voeding de telomeren te beschermen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen