Serenoa repens werkt niet bij prostaatklachten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Het extract van Serenoa repens bleek geen betere werking te hebben dan placebo bij goedaardige prostaathyperplasie.
Serenoa repens is een extract van bessen van een kleine palm, de zaagpalm. Een andere naam is Sabal serrulata. Meer dan twee miljoen Amerikanen nemen dagelijks dit extract tegen goedaardige prostaathyperplasie.
Aan het onderzoek deden 225 mannen ouder dan 49 jaar mee met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar. Ze leden aan middelmatige tot zware symptomen van goedaardige prostaathyperplasie. Ze kregen gedurende een jaar tweemaal daags 160 mg van het Serenoa repens-extract of placebo. Primair werd gekeken naar de score op de American Urological Association Symptom Index (AUASI) en de maximale stroomsnelheid van de urine bij het plassen. Voorts werden de grootte van de prostaat gemeten, de urinerest in de blaas na het plassen, de kwaliteit van leven en bloedspiegels van het prostaatspecifieke antigen (PSA).
In het onderzoek kon op geen van genoemde parameters een significant verschil gevonden worden tussen de medicatie en de placebo. De onderzoekers concludeerden daarom dat in deze studie Serenoa repens noch een verbetering van symptomen liet zien, noch een verbetering van objectieve metingen wat benigne prostaatvergroting betreft. In beide groepen was het aantal en aard van bijwerkingen gelijk.
De uitkomst is niet in overeenstemming met zo’n twintig eerdere studies. Bij nadere bestudering van de verschillen tussen dit onderzoek en de eerdere onderzoeken bleek dat de studiepopulatie verschillend was. In het recente onderzoek was gekozen voor een populatie mannen met matige tot ernstige goedaardige prostaathyperplasie. In de eerdere studies ging het voornamelijk om mannen met milde tot middelmatige prostaatklachten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.