Silicium beschermt tegen Alzheimer

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Silicium in het water kan de kans op de ziekte van Alzheimer bij oudere vrouwen verkleinen. Dat is de conclusie van een groot onderzoek uitgevoerd in Frankrijk.
Er deden 7598 vrouwen ouder dan 75 jaar mee aan de Epidemiologie of Osteoporosis Study (EPIDOS). Zij woonden in vijf verschillende gebieden in Frankrijk. Het onderzoek begon tussen 1992 en 1994. Via voedingsvragenlijsten werden gegevens verzameld, er werd speciaal naar het gebruik van kraan- en bronwater gevraagd. Deelnemers van één gebied werden gedurende zeven jaar gevolgd. Gegevens over calcium, aluminium en silicium werden verkregen van de waterleveranciers.
De vrouwen met de hoogste dagelijkse siliciuminname functioneerden mentaal significant beter dan degenen met een lagere inname. Dit verschil bleef ook significant nadat gecorrigeerd was voor leeftijd, woonplaats, inkomen, opleiding en beroerte.
In het tweede gedeelte van het onderzoek werden de vrouwen die in Toulouse woonden met een normaal tot hoog mentaal functioneren nog zeven jaar gevolgd.
In die tijd ontwikkelden 60 vrouwen de ziekte van Alzheimer en 323 bleven normaal functioneren. De vrouwen die de ziekte ontwikkelden hadden 2,7 keer meer kans dat hun siliciuminname laag was dan de vrouwen die de ziekte niet ontwikkelden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.