Sinaasappelsap tegen nierstenen?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een gerandomiseerde, cross-over studie met negen gezonde personen en vier niersteenvormers bleek dat het drinken van sinaasappelsap tot biochemische veranderingen van niersteenrisicofactoren kan leiden.
De deelnemers werden op een streng dieet gezet en kregen dagelijks hetzij gedistilleerd water, sinaasappelsap of limonade gedurende een week te drinken in een cross-over opzet van de studie. Na iedere interventie werden urinemonsters geanalyseerd op zuur-base parameters en steenvorming.
Hoewel de calciumconcentraties in de urinemonsters nauwelijks verschilden, was tijdens de sinaasappelsapperiode de oxalaatconcentratie hoger en de urinezuurconcentratie lager vergeleken met de limonade- en gedistilleerd waterperiode. Bovendien bleek dat de berekende oververzadiging van calciumoxalaat lager was in de sinaasappelsapperiode vergeleken met de gedistilleerd waterperiode. Ondanks dat limonade en sinaasappelsap een vergelijkbaar gehalte aan citraat hadden, vertoonde sinaasappelsap een hoger alkaliserend en citraatverhogend effect in de urine dan limonade. De consumptie van sinaasappelsap zou dus een beschermend effect tegen de vorming van nierstenen kunnen hebben.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen