‘Slapende’ probiotica effectiever

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Met hitte behandelde ‘slapende’ probiotica hebben vermoedelijk een gunstiger effect op het immuunsysteem dan ‘levende’ probiotica.

Het onderzoeksteam van Nestlé Nutrition and Health onderzocht het effect van probioticastammen die door middel van verhitting in een soort ‘slaaptoestand’ werden gehouden en zichzelf niet meer konden vermenigvuldigen. Ze zagen dat de probioticastam Lactobacillus paracasei NCC 2461 een gunstiger effect had op het immuunsysteem wanneer ze in deze ‘slaaptoestand’ was gebracht dan in levende toestand. Dit werd ook aangetoond van andere probioticastammen. Echter, niet alle probioticastammen konden even effectief in de slapende toestand worden gebracht.

De wetenschappers vermoeden dat het effect wordt bewerkstelligd doordat de ‘slapende’ probiotica een stabiliserend effect hebben op het genetisch materiaal waaronder microRNA (miRNA). miRNA is een vorm van niet-coderend RNA, dat wil zeggen dat ze zelf geen informatie bevat waarmee eiwitten gemaakt kunnen worden. miRNA is wel een belangrijke regulator en via epigenetische mechanismen van invloed op de genexpressie. De met hitte behandelde probiotica blijkt via een epigenetisch mechanisme meer van het regulerende eiwit interleukine-10 (IL-10) te produceren. Bijkomend voordeel van de met hitte behandelde probiotica is dat ze goedkoper zijn, omdat er geen speciale technieken noodzakelijk zijn om het materiaal in leven te houden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.