Smoothfood met 3D-printing

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Waar het tot nu toe nog vooral fictie leek, komt de realisatie van 3D-geprinte voeding toch steeds dichterbij. Onze oosterburen werken aan een grootschalig project genaamd ‘Performance’ met als doel 3D-geprinte voeding in het jaar 2016 beschikbaar te stellen voor ouderen.

Het Duitse bedrijf Biozoon dat het project leidt ontwikkelt 3D-geprinte voeding speciaal voor ouderen met kauw- en slikproblemen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de textuur van voeding en is druk doende met de ontwikkeling van ‘smoothfood’. Voeding die er hetzelfde uitziet, maar die gegeten kan worden door personen met kauw- en slikproblemen.

Naast de ontwikkeling van gemakkelijk toegankelijk ‘smoothfood’ heeft het project mede als doel de algehele voedselproductie op een hoger niveau te tillen. 3D printing van voeding maakt het in de toekomst mogelijk om op een goedkopere en snellere manier voeding te produceren. Het project wordt gesponsord door de Europese Unie voor een bedrag van bijna drie miljoen euro. Bij het project zijn tien industriële partners betrokken en verwacht wordt dat het binnenkort wordt afgerond.

De grootste uitdaging die nog te wachten staat is waarschijnlijk om de ouderen ervan te overtuigen dat het toch echt diezelfde boerenkool met worst is van vroeger, alleen in een ander ‘jasje’.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.