Snellere spieropbouw met dierlijke eiwitten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van een maaltijd met dierlijke eiwitten leidt tot een snellere spieropbouw dan een maaltijd met alleen plantaardige eiwitten. 

De studie werd uitgevoerd door het onderzoeksinstituut NUTRIM van het Maastricht UMC+. Er namen acht mannen en acht vrouwen deel in een leeftijd van 65 tot 85 jaar. Op twee verschillende testdagen kregen ze een maaltijd met een gelijk aantal calorieën en een gelijke hoeveelheid eiwitten. Op de ene dag consumeerden de deelnemers een vleesrijke maaltijd met rundvlees als primaire eiwitbron (0,45 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht). Op de andere dag consumeerden de proefpersonen een veganistische maaltijd. Voorafgaand aan de maaltijden kregen de deelnemers een infuus met aminozuren toegediend. De aminozuren in het infuus waren gelabeld. Na de maaltijden werden spierbiopten afgenomen, waarin de hoeveelheid gelabelde aminozuren werd gemeten.

De consumptie van de vleesrijke maaltijd resulteerde in een ongeveer 47% hogere spiereiwitopbouw na de maaltijd ten opzichte van de maaltijd met enkel plantaardige eiwitten.

Eerder onderzoek met eiwitpoeders liet ook al zien dat de inname van dierlijke eiwitten tot een significant snellere en betere spieropbouw leidde dan plantaardige eiwitpoeders. Voor risicogroepen zoals ouderen is het extra belangrijk om te kiezen voor eiwitbronnen die de spieropbouw zo goed mogelijk stimuleren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.