Soja beschermt tegen prostaatkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De consumptie van soja is mogelijk gunstig voor mannen die een verhoogd risico lopen op de ontwikkeling van vergevorderde stadia van prostaatkanker.
Dit bleek uit een studie met 58 mannen bij wie dit het geval was. Dit vanwege de positieve invloed van soja op het oestrogeenmetabolisme dat een rol speelt bij de ontwikkeling van deze hormoongerelateerde kankersoort.
De mannen werden gedurende zes maanden in drie willekeurige groepen verdeeld. Bij de eerste groep werd de dagelijkse voeding verrijkt met een uit soja geïsoleerd isoflavonenrijk eiwit (107 mg isoflavonen per dag). Bij de tweede groep werd de voeding verrijkt met een sojaeiwit met minder dan 6 mg isoflavonen per dag. De voeding van de derde groep werd aangevuld met een melkeiwit (controle). Zowel bij aanvang als na drie en zes maanden werden de concentraties oestrogeenachtige stoffen in de urine bepaald.
In beide met sojaeiwit gesuppleerde groepen waren, ten opzichte van de melkeiwitgroep, significante positieve effecten op het oestrogeenmetabolisme meetbaar. Het isoflavonenrijke eiwit bleek hierbij echter het meest uitgesproken effect te hebben.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen