Soja en borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het gebruik van soja laat een kleine vermindering van het risico van borstkanker zien. Het verschil is echter te klein om een echt duidelijke aanbeveling te doen. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers na een meta-analyse van achttien onderzoeken.

Omdat bij Aziatische vrouwen borstkanker veel minder voorkomt dan bij westerse vrouwen (39 tegen 133 per 100.000) en het borstkankerrisico toeneemt wanneer Aziatische vrouwen naar de VS verhuizen, lijkt een verband tussen risico en voeding logisch.

Voor deze meta-analyse werden epidemiologische studies bekeken die waren gepubliceerd tussen 1978 en 2005. In alle onderzoeken samen werd een risicovermindering van 14% gevonden. In tien onderzoeken waarbij rekening werd gehouden met de menopauze werd een grotere risicovermindering gevonden. Een vermindering van 30% voor premenopauzale vrouwen en 23% voor postmenopauzale vrouwen. In twee onderzoeken werd geen verschil gevonden voor pre- of postmenopauzaal en in zes onderzoeken werd helemaal geen risicovermindering gevonden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen