Specifieke mensengeur lokt muggen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Muggen, althans de vrouwtjesmuggen, verkiezen mensen als bloedmaaltijd boven dieren. Tot nu toe was onduidelijk hoe muggen dit onderscheid kunnen maken. Een studie gepubliceerd in het gezaghebbende Nature geeft antwoord.

In het experiment toonden de wetenschappers aan dat geuren van dieren en mensen bij de muggen een specifieke activiteit oproepen in glomeruli van de zogenaamde antennekwab van de insecten. Eén glomerulus in het bijzonder blijkt sterk geactiveerd te worden door menselijke geur, maar reageert zwak of helemaal niet op dierlijke geurtjes. Deze glomerulus reageert vooral sterk op de geuren decanal en undecanal die aanwezig zijn in vetten van de menselijke huid. De muggen zijn in staat deze geuren al van ver te detecteren en weten zo hun gastheer of -vrouw gemakkelijk te vinden.

Overigens zijn het alleen vrouwelijke muggen die steken. Zij hebben voedingsstoffen uit het bloed nodig om eitjes te produceren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.