Sterfte door vitamine D-tekort

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een vitamine D-tekort geeft een sterk verhoogde sterftekans, vooral aan de gevolgen van hart- en vaatziekten, kanker en luchtwegaandoeningen.

De Duitse onderzoekers volgden bijna 10.000 personen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar. De proefpersonen werden tussen 2000 en 2002 door hun huisarts benaderd voor deelname aan de studie. Aan het begin en na 5 jaar werden bloedmonsters afgenomen waarin de vitamine D-spiegel werd bepaald.

In de volgperiode van tien jaar overleden 1083 personen. Van hen stierven 350 aan een hart- of vaatziekte, 433 aan kanker en 55 personen aan de gevolgen van luchtwegaandoeningen. Personen met een vitamine D-tekort (50 nmol/l). Een concentratie tussen 50 en 75 nmol/l bleek nog steeds onvoldoende en leidde met 13% tot een licht verhoogde sterftekans. De sterfte als gevolg van een hart- of vaatziekte was met 39% significant hoger bij personen met een vitamine D-tekort. Voor kanker was dit percentage met 42% significant hoger en de kans om te overlijden aan de gevolgen van een luchtwegaandoening was 2,5 keer zo hoog bij personen met een vitamine D-deficiëntie.

De resultaten laten een significante toename van sterfte zien bij personen met een vitamine D-tekort. Hiermee wordt opnieuw bewijs geleverd voor het belang van een optimale vitamine D-spiegel.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen