Sterke baby door vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een adequate vitamine D-status aan het einde van de zwangerschap heeft een positieve invloed op de spierkracht van het kind.

Er werd gebruikgemaakt van de Southampton Women's Survey (SWS). Uiteindelijk werden de gegevens geanalyseerd van 678 vrouwen en hun kinderen. Van de vrouwen was de vitamine D-spiegel in de 34e zwangerschapsweek bekend. Deze werd gerelateerd aan de handknijpkracht van hun kinderen op vierjarige leeftijd. Tevens werd de vetvrije massa bepaald en werd bij een deel van de kinderen de mate van beweging gedurende een week gemeten met een versnellingsmeter.

Een hoge vitamine D-spiegel van de moeder tijdens de zwangerschap was gerelateerd aan een significant betere handknijpkracht van het kind. Hierbij was gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren waaronder de fysieke activiteit en borstvoeding. Ook bleek een adequate vitamine D-spiegel gerelateerd aan een hoger percentage vetvrije massa bij het kind, hoewel dit verband niet meer aanwezig was na correctie voor beïnvloedende factoren.

De resultaten suggereren dat de vitamine D-spiegel van de aanstaande moeder van invloed is op de spierontwikkeling van het kind. In een vervolgstudie wordt onderzocht wat het effect is van een hoge dosis vitamine D-suppletie tijdens de zwangerschap.

 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen