Sterke link XMRV en borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoekers van de University of Utah in Salt Lake City (VS) hebben een sterke link gevonden tussen het retrovirus XMRV en borstkanker. Dit blijkt uit een internationaal patent dat op 18 november is gepubliceerd.
Het ‘xenotroop muizenleukemie gerelateerd virus' (XMRV) werd in 2006 voor het eerst ontdekt in prostaatkankerweefsel. In 2009 werd het retrovirus gevonden in patiënten met ME/CVS door een team onder leiding van dr. Judy Mikovits. Begin dit jaar gaf Mikovits tijdens een lezing al aan ook sterk rekening te houden met een verband tussen XMRV en agressieve vormen van borstkanker. Mede gelet op de sterke toename van borstkanker bij jonge vrouwen.
Het team van de University of Utah, onder leiding van dr. Ila Singh, zocht bij 178 vrouwen met borstkanker naar XMRV. In ongeveer 25% van de borsttumoren werden sporen van dit retrovirus aangetroffen. Het betrof provirale DNA-sequenties of eiwitten van XMRV. De XMRV-eiwitten werden uitsluitend gevonden in kwaadaardig borstepitheel. Aangrenzend goedaardig epitheel bevatte geen XMRV. De Amerikaanse onderzoekers geven in hun patent aan dat XMRV, behalve met prostaat- en borstkanker, mogelijk ook geassocieerd is met andere vormen van kanker zoals lymfomen en leukemie. Volgens hen biedt deze ontdekking ‘nieuwe biomarkers voor diagnostiek en prognostiek, nieuwe mogelijkheden voor therapie en nieuwe mogelijkheden voor de preventie van virale overdracht tussen individuen'.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen