Studie bij vega-mannen; aanbevolen eiwitinname onvoldoende

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Mannen met een veganistisch eetpatroon hebben niet voldoende aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten.

Aan de studie namen achttien mannen deel die gedurende minimaal een jaar een veganistisch eetpatroon volgden. De mannen hadden geen actieve leefstijl en kregen gedurende vijf dagen voeding met de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten van 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Op de vijfde dag werd gedurende 24 uur urine verzameld voor stikstofanalyse. Een negatieve stikstofbalans wijst op een afbraak van spiermassa (katabole toestand) en een positieve stikstofbalans wijst op een opbouw van spiermassa (anabole toestand).

Op de vijfde dag na het volgen van een voeding met voldoende eiwitinname, bleek sprake van een negatieve stikstofbalans. Met andere woorden, de eiwitinname was onvoldoende om in de dagelijkse behoefte te voorzien. Dit leidde tot afbraak van spiermassa. Er werd geen verband gezien tussen de stikstofbalans en de leeftijd, de jaren als veganist of de vetvrije massa.

De dagelijks aanbevolen eiwitinname is onvoldoende voor mannen die langer dan een jaar een veganistisch eetpatroon volgen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen