Sulforafaan beschermt cognitie bij hypo

Het frequent vóórkomen van een te lage bloedglucosespiegel (hypoglykemie) bij diabetespatiënten die insuline gebruiken kan leiden tot geheugenproblemen. De antioxidant sulforafaan kan gevolgen van een hypoglykemie mogelijk tegengaan. De eerste resultaten van de studie werden gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de Society for Endocrinology.

In het experiment kregen muizen met diabetes type-1 een te hoge dosis insuline toegediend om herhaalde hypoglykemieën te induceren. De helft van de muizen kreeg sulforafaan gesuppleerd. Deze krachtige antioxidant komt van nature voor in kruisbloemigen waaronder broccoli.

Bij de muizen die sulforafaan kregen werd een verhoogde expressie gezien van antioxidantmarkers in vergelijking met muizen die de stof niet gesuppleerd kregen. De plantenstof leidde tot een vermindering van celschade als gevolg van oxidatieve stress en had een significante verbetering van het cognitief functioneren tot gevolg.

Hypoglykemieën zijn een bijna onoverkomelijk gevolg van insulinetherapie. Door verbetering van het endogene antioxidantsysteem als gevolg van toediening van sulforafaan kan de cognitie beschermd worden tegen herhaalde hypoglykemieën.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+