Suppletie: antwoord op stijgende zorgkosten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het gebruik van voedingssupplementen ter preventie van chronische ziekten kan leiden tot een enorme besparing van de gezondheidszorgkosten. De besparing kan oplopen van honderden miljoenen tot enkele miljarden dollars per jaar. Dit blijkt uit een analyse van de Amerikaanse marktonderzoeker Frost & Sullivan in opdracht van the Council for?Responsible Nutrition (CRN).

Het bureau analyseerde honderden wetenschappelijke publicaties betreffende acht voedingssupplementen die preventief gebruikt kunnen worden bij vier chronische aandoeningen. Ze bekeken het effect van suppletie op de risicoreductie van de ziektes en berekenden de kosten die daarmee gespaard konden worden:

* Osteoporose - suppletie met calcium en vitamine D bij Amerikaanse vrouwen met osteoporose kan leiden tot een afname van osteoporosegerelateerde ziekenhuisopnames. Hiermee kan jaarlijks 1,25 miljard dollar worden bespaard. Gezien het feit dat reeds 28% van de vrouwen een dergelijk voedingssupplement gebruikt, blijft er een jaarlijkse kostenbesparing van 1,08 miljard dollar over. Met magnesiumsuppletie bij osteoporose kan netto 530 miljoen dollar worden bespaard. Hierbij is rekening gehouden met de kosten voor suppletie en het feit dat 10% van de doelgroep dit supplement reeds gebruikt.

* Leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie en staar - suppletie met zeaxanthine en luteïne kan het risico van deze aandoeningen met 23% verlagen. Hiermee kunnen jaarlijks 930 miljoen dollar worden bespaard. Ook hier is reeds rekening gehouden met de kosten van suppletie en het huidig percentage supplementgebruikers (4%).

* Kransslagaderaandoeningen - suppletie met omega 3-vetzuren verlaagt met 7% het risico van een aandoening aan de kransslagaders. Met suppletie kan jaarlijks 930 miljoen dollar worden bespaard, rekening houdend met de kosten voor suppletie en het huidig percentage supplementgebruikers (28%). Met B-vitamines (foliumzuur, vitamine B6 en B12) kan jaarlijks 560 miljoen dollar (3%) worden bespaard. Suppletie met psylliumvezels leidt tot een risicoreductie van 11,5% en een kostenbesparing van 2,3 miljard dollar. Met plantensterolen kunnen nog eens 3,3 miljard dollar worden bespaard. Suppletie met chroompicolinaat kan leiden tot een kostenbesparing van 970 miljoen dollar door een afname van diabetesgerelateerde kransslagaandoeningen.

Het is duidelijk dat suppletie met bepaalde voedingssupplementen aanzienlijk de kosten van chronische ziekten kan verlagen. Preventieve suppletie lijkt daarmee een goed antwoord op de stijgende zorgkosten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.