Suppletie effectief tegen breuken bij Alzheimer

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine K2, vitamine D2 en calcium bij oudere vrouwen met de ziekte van Alzheimer verhoogt de botmineraaldichtheid (BMD) en verlaagt de kans op een fractuur. Dit zijn de conclusies van een Japans onderzoek.
Patiënten met de ziekte van Alzheimer zijn meer geneigd te vallen, hebben vaak osteoporose en hebben een hoge fractuurincidentie.
In dit onderzoek kregen 100 vrouwelijke Alzheimerpatiënten dagelijks gedurende twee jaar 45 mg menatetrenone (MK-4), 1000 IE ergocalciferol (vitamine D2) en 600 mg calcium. Vitamine K is een verzameling van verbindingen die van elkaar verschillen door de zijketen in de chemische structuur. In Europa en Amerika wordt voornamelijk fytomenadion (K1) gebruikt, in Japan menatetrenone (MK-4), één van de vormen van vitamine K2. Een controlegroep van 100 patiënten ontving geen suppletie.
Gekeken werd naar vitamine D en K-spiegels, calciumspiegels, spiegels van het parathyroïdhormoon (PTH) en van osteocalcine (OC). Osteocalcine speelt een belangrijke rol bij de inbouw van calcium in het botweefsel. Voor de aanmaak van ostecalcine is vitamine K nodig. De werking van het osteocalcine-gen wordt bevorderd door geactiveerd vitamine D3.
Bij aanvang van het onderzoek hadden alle patiënten een vitamine D- en K-tekort. De spiegels van het PTH en van osteocalcine waren verhoogd, die van calcium verlaagd. In de behandelgroep nam de BMD met 2,3% toe, in de controlegroep met 5,2% af. Dit verschil was significant. Verder namen in de behandelgroep de serumspiegels van vitamine K toe met bijna een factor drie en die van vitamine D met een factor anderhalf. Het verschil in niet-vertebrale breuken was ook significant, 3 in de behandelgroep tegen 22 in de controlegroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.