Suppletie vitamine C en E tegen darmkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met de vitaminen C en E verlaagt het risico van dikkedarmkanker. Dit concluderen wetenschappers van de Harvard School of Public Health nadat zij de resultaten van dertien cohortstudies gezamenlijk hadden geanalyseerd.
In totaal werden hiermee ruim 650.000 proefpersonen in het onderzoek betrokken. In de zeven tot twintig jaar dat de studies duurden, ontwikkelden per duizend deelnemers acht personen dikkedarmkanker.
Inname van de vitaminen A, C en E uit de voeding bleek geen effect te hebben op het risico van darmkanker. Wanneer de inname van voedingsstoffen uit voeding en supplementen gezamenlijk werd bekeken, werd er wel een significant effect waargenomen. Degenen die dagelijks meer dan 600 mg vitamine C binnenkregen, verlaagden het risico van darmkanker met 19% ten opzichte van een inname van dagelijks 100 mg of minder. Een dagelijkse inname van minimaal 200 mg vitamine E verkleinde de kans op darmkanker met 22% in vergelijking met een inname van maximaal 6 mg per dag.
Correctie van de resultaten voor inname van foliumzuur uit de voeding en supplementen verzwakte het verband tussen vitamine C en E en het risico van darmkanker, maar de beschermende effecten van deze voedingsstoffen bleven wel significant. Het gebruik van een multivitamine verlaagde het risico van darmkanker significant met 12%.
Een hoge inname van foliumzuur heeft een sterk beschermend effect op de ontwikkeling van darmkanker. Aangezien er een sterk verband bestaat tussen inname van foliumzuur enerzijds en inname van vitamine C en E anderzijds, zou een hoge foliumzuurinname deels verantwoordelijk kunnen zijn voor het waargenomen beschermende effect van vitamine C en E in dit onderzoek.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen