Tandvleesaandoeningen geassocieerd met chronische ziekten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Tandvleesaandoeningen zoals gingivitis (ontstoken tandvlees) en de meer ernstiger vorm parodontitis zijn geassocieerd met een significant groter risico op hart- en vaatziekten, autoimmuunaandoeningen en psychische ziekten.

Voor de Britse studie werd gebruikgemaakt van gegevens van de IQVIA Medical Research Database uit de periode van januari 1995 tot januari 2019. Het betrof gegevens van meer dan 64.000 proefpersonen waarbij een tandvleesaandoening was gediagnosticeerd. Er werd een vergelijking gemaakt met een controlegroep van meer dan 251.000 personen. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 45 jaar en werden gedurende bijna 3,5 jaar gevolgd.

Personen met gingivitis of parodontitis hadden met 18% significant meer kans op een hart- of vaataandoening ten opzichte van gezonde personen. Het ging hierbij bijvoorbeeld om hartfalen, een beroerte of vasculaire dementie. Het risico op een autoimmuunziekte zoals reuma, diabetes type-1 en psoriasis was met 33% significant hoger na een tandvleesaandoening. Tenslotte bleek de kans op mentale problemen zoals een depressie of angststoornis met 37% significant verhoogd. 

Tandvleesaandoeningen zijn in verband gebracht met een verhoogde kans op cardiovasculaire aandoeningen en autoimmuunziekten. Aangezien parodontale klachten zeer frequent voorkomen, vormt dit mogelijk een aanzienlijke last voor de volksgezondheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen