Tekorten door bariatrische chirurgie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bariatrische ingrepen, waarvan een maagband en een maagomleiding de bekendste zijn, gaan gepaard met een tekort aan micronutriënten. Dit stelt promovendus Edo Oscar Aarts van het Radboudumc in Nijmegen.

Aarts onderzocht de resultaten van bariatrische chirurgie op de korte en lange termijn. Hij keek daarbij naar het risico van complicaties, effecten op het lichaamsgewicht, maar ook naar het effect van dergelijke ingrepen op de micronutriëntenstatus. Daarnaast ontwikkelde Aarts een specifiek multivitaminepreparaat.

Door een ongezond eetpatroon hebben personen met overgewicht al voor de ingreep een verhoogde kans op een tekort aan vitaminen en mineralen. Na bariatrische chirurgie is het risico van bepaalde tekorten verhoogd door een verminderde opname van micronutriënten. Er werd vooral een tekort gezien aan ijzer, vitamine B12 en vitamine D. Daarnaast werden bij een deel van de patiënten verhoogde concentraties van vitamine A en B6 aangetroffen. Vermoedelijk is dit laatste een gevolg van het gebruik van standaard multivitamines. Aarts ontwikkelde een multivitaminepreparaat met 140 keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine B12 en 5 keer de ADH van ijzer. Daarnaast bevatte het tablet een lagere dosis vitamine A en B6 en werden vitamine D en calcium apart gesuppleerd in een dosis van respectievelijk 880 IE en 1000 mg per dag. De multivitamine kon binnen een jaar de tekorten bijna volledig opheffen. Ook werd een afname van deficiëntiesymptomen zoals vermoeidheid, tintelingen en haaruitval gezien. 

Binnen Europa wordt de multivitamine momenteel al door zo’n 40.000 patiënten gebruikt. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen