Textuur beïnvloedt hongergevoel
Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker
2 min
Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.
De textuur van graanproducten is van invloed op het verzadigingsgevoel. Dit blijkt uit een experiment van Finse wetenschappers die het effect van verschillende roggeproducten op de verzadiging onderzochten. Rogge is een veelgebruikt graan in Europa en vooral Scandinavië en wordt onder andere gebruikt om roggebrood (pompernikkel) en traditionele Finse pudding (mämmi) van te maken.
Aan de studie namen 26 vrouwen deel in de leeftijd van 20 tot 40 jaar. Ze kregen in willekeurige volgorde vier verschillende roggeproducten te eten: als ontbijtvlokken, ontbijtkorrels, brood en als smoothie. De deelneemsters kregen van alle producten drie porties en werden geïnstrueerd om goed te kauwen. Vervolgens werd iedere dertig minuten (tot 210 minuten na inname) gevraagd het verzadigingsgevoel van ieder product aan te geven.
Het eerste uur na consumptie bleek brood het beste het hongergevoel tegen te gaan, gevolgd door ontbijtvlokken -en korrels. De mate waarin een product gekauwd moest worden, bleek niet direct van invloed op de verzadiging.
De textuur van de producten verschilt sterk. Brood is zacht, terwijl ontbijtgranen hard en knapperig zijn. Echter, beide producten hebben een poreuze structuur en de wetenschappers vermoeden dat dit bijdraagt aan de verzadiging. Een poreuze structuur heeft het vermogen om in de maag veel vocht aan zich te binden, waardoor deze uitzet en er sneller een verzadigingsgevoel optreedt.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.